Wat is “dopamine -honger” en kan het profiteren?

Vergeet interval vasten. Het nieuwste modieuze dieet vereist tijdelijk alles opgeven wat het lijkt te brengen, van tv -programma’s, online winkelen en zelfs roddelen met vrienden. Het wordt dopamine -honger genoemd en veroorzaakt veel geschillen.

Het is niet precies bekend wie de eerste was die dit idee aanbood, maar ze kreeg virale populariteit dankzij de video op YouTube gewijd aan dit “dieet”. De video heeft al meer dan 1,8 miljoen views gekregen.

“Dopamine -honger” impliceert de afwijzing van seks, drugs, alcohol, gokken (in extreme versies – ook van elke communicatie) gedurende een bepaalde periode – minimaal 24 uur. Voorstanders van deze aanpak beloven als gevolg daarvan een duidelijke geest en uitstekende concentratie. Maar veel experts hebben betrekking op dergelijke uitspraken sceptisch.

“Degenen die op deze manier proberen het niveau van dopamine of gevoeligheid ervoor te beïnvloeden, is het onwaarschijnlijk dat het verwachte resultaat het verwachte resultaat krijgt zonder een wetenschappelijke benadering,” gelooft de neurofysioloog Nicole Prauze gelooft. Ze benadrukt dat “dopamine -honger” ook nadelen heeft: “Als je” het overdrijft “, zul je je erger voelen, je kunt in apathie vallen, tijdelijk bijna alle geneugten verliezen, en als je er niet tegen kunt en” uitbreken ” , er kunnen schuldgevoelens en schaamte zijn “.

Het is de moeite waard om te onthouden dat dopamine niet alleen is verbonden met de ervaring van plezier. “Deze neurotransmitter wordt door onze hersenen gebruikt wanneer biologisch significante irriterende stoffen bijvoorbeeld verschijnen wanneer iemand ons seksuele aantrekkingskracht veroorzaakt of agressie toont. Dopamine speelt een belangrijke rol bij het onderwijzen en perceptie van beloning, de soepelheid van bewegingen, motivatie en vele andere functies hangt ervan af, ”legt Nicole Prauze uit.

Sommige experts ondersteunen echter het idee van tijdelijke weigering om te stimuleren. Onder hen-Cameron Sepa, hoogleraar klinische psychiatrie aan de Universiteit van Californië in San Francisco. In 2019 publiceerde hij “Complete Guide to Dopamine Hunger 2.0 “tot” om mythen te verdrijven veroorzaakt door onjuiste dekking van het probleem in de media “.

Sepa beweert dat het doel van dit “dieet” eigenlijk niet is om dopamine -stimulatie te verminderen. In zijn leiderschap geeft hij een andere definitie: “Dit” dieet “is gebaseerd op de principes van cognitieve gedragstherapie, het helpt om zelfbeheersing terug te geven, impulsief gedrag te verminderen, waardoor hij zich alleen in bepaalde tijdsperioden kan overgeven in genoegens ”.

Cameron Sepa biedt niet aan om stimulatie te voorkomen. Hij beveelt aan om alleen die gewoonten te bestrijden die problemen voor u veroorzaken – bijvoorbeeld https://gemiddeldepenis.com/ze-denken-dat-ze-een-kleine-penis-hebben/ als u te veel tijd op Facebook doorbrengt (een extremistische organisatie die in Rusland is verbannen) of veel te veel uitgeven aan aankopen op internet. “We moeten het duidelijk begrijpen: we vermijden zelf geen dopamine, maar impulsief gedrag, dat hij versterkt en versterkt,” schrijft de psychiater. “Verhongering” is een manier om externe stimulatiebronnen te beperken: smartphone, tv, enzovoort.

De professor biedt twee opties voor een “dopamine-dieet”: de eerste voor degenen die niet volledig van een gewoonte willen afkomen, maar zichzelf beter willen beheersen, de tweede voor degenen die besloten bijna volledig iets te verlaten, alleen Af en toe zichzelf toestaan, is dit een uitzondering.

“Alles wat bijdraagt ​​aan de productie van dopamine kan het plezier geven dat het een gevoel van dankbaarheid, fysieke activiteit of iets anders dat we leuk vinden. Maar alle excessen zijn schadelijk. Meldingen aan de telefoon geven ons bijvoorbeeld een onmiddellijke beloning, waardoor plezier wordt gegeven en het niveau van dopamine in de hersenen verhoogt. Hierdoor beginnen velen de telefoon steeds vaker impulsief te controleren. Alle acties die het niveau van dopamine verhogen, kunnen obsessief worden – bijvoorbeeld voedsel of zelfs sporten, ”legt klinische psycholoog Catherine Jackson uit.

We leren bepaalde gedragsjablonen en oefenen ze steeds vaker uit als we dopamine -versterkingen krijgen als gevolg hiervan. Katherine Jackson is er zeker van dat cognitieve gedragstherapie (KBT) kan helpen de impulsiviteit te verminderen en van obsessief gedrag af te komen.

“Als we impulsief handelen, reageren we automatisch op een bepaalde irritant zonder na te denken,” merkt de psycholoog op. – KBT kan ons leren hoe te stoppen en na te denken over onze acties in de tijd. We kunnen ook het aantal stimulerende irriterende stoffen bij onszelf verminderen. Het idee van deze therapie is om een ​​persoon te helpen zijn manier van denken en gedragsjablonen te veranderen “.

In tegenstelling tot veel experts ondersteunt Katherine Jackson het idee van “dopamine -honger”. “De meeste mensen kunnen niet meteen een gewoonte verlaten,” is ze zeker. – Het zal nuttiger zijn om geleidelijk ongewenst gedrag te beperken. Maak je geen zorgen over je “niveau van dopamine”. Maar als je hebt gemerkt dat sommige van je gewoonten afhankelijk zijn geworden en je leven negatief beïnvloedt, dan zullen alle methoden die je helpen om hiervan te onthouden waarschijnlijk ten goede komt. Maar we hebben het niet over een volledige “afwijzing van dopamine”, dus misschien moet je een andere naam bedenken voor zo’n “dieet”.

Khám phá các danh mục bổ sung

Khám phá các lớp học khác